Saar, de beeldgids

Sinds 2010 ben ik professioneel werkzaam in het ontwerpveld. Tijdens mijn studie Grafisch Ontwerpen aan de Kunstacademie in Utrecht (HKU) ben ik mijzelf ook meer gaan richten op film en animatie. Ontwerpen, in de breedste zin van het woord, is naar mijn idee een dienend beroep, waarbij je je moet kunnen inleven in de doelgroep en mee kunnen denken met de opdrachtgever. De kunst is om zoveel mogelijk aan de wens van de opdrachtgever te voldoen, maar het eindresultaat te vullen met mijn liefde voor het vak en mijn eigen stijl naar voren te laten komen. In het meest ideale geval geef ik iets terug aan de opdrachtgever, waar hij in eerste instantie niet om heeft gevraagd, maar wat een betere oplossing blijkt te zijn voor het probleem.

Opdrachtgevers

Duchenne Parent Project
Butterfly Works
Radiologieuitslag.nl
Sichting Laluz
Nobody Beats the Drum
Mentrum
NICArad / UMC Utrecht
Cineville
Youth Food Movement
Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De 5 vestigingen van Orthodontiepraktijk
www.grandpianos.nl
www.SEOboetiek.nl
Nederlandse film: ‘Afscheid van de Maan’

Voorbeelden (zie www.saarkoopman.com voor de projecten)

Tijdens een interdisciplinair project werkte ik samen met 3 andere ontwerpers (een binnenhuisarchitect, een modeontwerper en een visual art en design manager). Onze opdrachtgever, Butterfly Works, wilde graag een identiteit voor een nieuw project waar zij mee bezig waren (naam, logo, huisstijl etc.) Na veel onderzoek en experimenteren, kwamen wij erachter dat het hele project niet goed in elkaar stak en niet de vrouwen in Marokko zou gaan helpen meer financiële zelfstandigheid te brengen, waar tenslotte het hele project voor bedoeld was. Wij kwamen daarom met een animatiefilmpje dat een compleet nieuw platform uitlegt en waarin alle losse eindjes waar het project eerst mee worstelde oploste: ‘Craftgarden’ (zie mijn site) Hoewel wij niet een nieuwe identiteit aan de opdrachtgever teruggaven, waar zij in eerste instantie om vroegen, waren zij uiteindelijk veel blijer met deze oplossing.

Mijn eerste opdracht voor een animatiefilmpje kwam van Radiologieuitslag.nl. Zij hadden een filmpje nodig voor op de website dat uitlegt dat je als bezoeker van de radiologie-afdeling recht hebt op je foto’s. Het voornaamste doel van dit filmpje was informeren. Hoe laat je mensen in minder dan 1 minuut zien wat de boodschap is? Hoe zorg je dat alle informatie er in zit? Hoe zorg je ervoor dat mensen blijven kijken? Al deze vragen moest ik mijzelf stellen om een zo goed mogelijk communicerend filmpje neer te zetten. Naast informeren, moest het er ook sympathiek, professioneel en authentiek uitzien. Ik ging aan de slag en merkte dat simpel en helder communiceren heel belangrijk is in beeld. Ingewikkelde concepten gaan vaak hun doel voorbij en 99% van de kijkers haakt af en zal de boodschap nooit meekrijgen.

Ik werd eind vorig jaar gevraagd om een website te maken voor www.grandpianos.nlHoewel ik dat nog nooit eerder had gedaan, nam ik de klus aan. Ik zie elk medium dat te maken heeft met ontwerpen als een uitdaging en ik wil zo breed mogelijk ingezet kunnen worden. Ik heb met de opdrachtgever gepraat en eerlijk uitgelegd dat dit mijn eerste website zou zijn, maar heb hem meteen het vertrouwen kunnen geven dat ik het kon. Omdat de opdrachtgever mijn portfolio had gezien, merkte ik al snel dat hij mijn stijl in zijn website wilde. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk aan zijn wensen te voldoen, maar ook mijn eigen stijl in de website te verwerken.

Contact Saar